31 Temmuz 2012 Salı

İSPANYOL YEMEKLERİ

 
İspanyol yemeklerinde ana malzemeyi deniz ürünleri ve zeytinyağı oluşturuyor. Arap kültüründen etkilenen İspanyol yemekleri Türk damak tadına yakın.
PAELLA

İspanyol mutfağının en önemli yemeği Paella, pirinç ve safran ile hazırlıyor. Daha çok lapaya benzeyen bir pilav olan Paella’nın, diğer malzemelerini deniz ürünleri, tavuk ve kırmızı et oluşturuyor.  Biz deniz ürünlü olanı tercih ettik. İçinde midye ve balık vardı. Paellayı iyi yapan yerlerde yemek yazım. En ünlüsü de Valencia Paellası.
Paella büyük tavalarda pişiriliyor
PA'AM TOMAQUET

Ekmek, domates, zeytinyağı ve sarımsak… Bu dört malzeme ile başta sabah kahvaltıları olmak üzere günün her saatinde yenilebilen bir atıştırmalık ortaya çıkıyor.

Kızarmış tost etmeğinin üzerine ikiye bölünmüş sarımsak ovularak sürülüyor. Daha sonra rendelenmiş domates ekmeğin üzerine konuluyor. En son olarak tuz ve zeytinyağı gezdirilen ekmek yemeğe hazır hale getiriliyor.

GAZPACHO (SOĞUK ÇORBA)

Domates, salatalık, kırmızı taze biber, zeytinyağı ve tuz, mikserden geçiriliyor ve soğuk içilen bir çorba haline getiriliyor. Bu çorba hazır olarak da marketlerde satılıyor.

CHURROS

İspanyol tatlısı. Bir çeşit hamur kızartması diyebiliriz. Ancak benim damak tadıma uymadı, çok yağlı geldi. Hamur yağda kızartılıyor ve sıcak çikolata sosu ile birlikte yeniyor. Dilerseniz sade şekilde kahveye de batırabilirsiniz. Biz böyle yiyenleri de gördük.


TON BALIKLI POĞAÇA (BÖREK)

İçinde ton balığı ve domates olan bir ezmeyi poğaça hamuruna benzer bir hamurun içine yerleştirip fırınlıyorlar. Lezzetli deneyin 

CALAMERAS (KALAMAR)

Deniz ürünlerinden kalamarda İspanya'da çok tüketiliyor. Ekmek aras kalamarda oldukça lezzetliydi, tavsiye edilir.


TURRON

Bal, şeker, yumurta akı ve kavrulmuş badem ile yapılan Araplardan miras bir İspanyol tatlısı. Un helvasına benziyor. Çok beğendim, denemek gerek.

İSPANYOL DONDURMASI

İspanyol dondurmalarından çok lezzetliydi. Her gün de mutlaka dondurma yedik. Özellikle yoğurtlu ve fındıklı dondurması harikaydı. Türkiye hem yoğurdun anavatanı hem de bir fındık ülkesi olarak dondurmalarında bu iki tadı kullanamamış olması çok yazık.

ORXATA (ORCATO)
 
Çok lezzetli, mutlaka denenmeli. Buzsuz milkshake’e benziyor. Valensiya’ya özgü bir içecekmiş başka yerde rastlamadık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...