4 Mayıs 2013 Cumartesi

BELGRAD ORMANI HAREKETİNE KATIL


O gün Belgrad Ormanı’nda bulunma amacımız spor değil bir harekete destek olmak ormanı başka bir açıdan tanımaktı.


ÇEKÜL, son yıllarda Belgrad Orman’nda yaşanan kayıplara dikkat çekmek ve geç olmadan ormana sahip çıkmak için bir hareket başlattı.

Her ayın üçüncü pazarında gerçekleşecek bu gezilerde konu hakkında yetkin bir isimle 2 saatlik bilgilendirme ve bilinçlendirme turu yapılacak. Çevre duyarlılığını artırmak

İlk gezide Orman Fakültesinden hocamız eşliğinde Ormanda kısa bir geziye çıktık. Hocamız bizlere Belgrad Ormanı’nın geçmişten günümüze ne hale geldiğini örneklerle anlattı.  

BELGRAD İSMİ NEREDEN GELİYOR

Yıllardır ziyaret ettiğimiz bu ormanın isminin nereden geldiğini de o gün öğrendik. Kanuni, Balkanlara yaptığı seferden yanında Sırp köylülerle döner. Bu köylülerin yerleştirildiği yer Belgrad köyü olarak adlandırılır. Zamanla köy buradan taşınsa da bu bölgenin adı Belgrad olarak kalır.

Milli Park Değil Orman

Ardından Milli Park olarak tanımlanan Belgrad Ormanı’nın bu vasfı ile yapılaşmaya da izin verdiği için korumasız bırakıldığını ve tehlikelere daha açık hale geldiğini öğrendik. Oysa Orman statüsü Belgrad Ormanı’nı korunmak için en iyi çareymiş.

Meşe, Kayın Gürgün

Meşe, Kayın, Gürgen ve Kestane ağaçları Belgrad Ormanı’nda yaygın olarak bulunuyormuş. Bu ağaç isimlerini duymayan yoktur. Peki kaçımız bu ağaçları gösterebilir. Her yerden apartman çıkan çimenin yeşil olarak kabul edildiği İstanbul’da bu ağaçları tanımak zor. Hocanın verdiği ip uçları ile Belgrad’a geldiğimizde bu ağaçları tanımayı da öğrendik:   

Meşe: 25 metre boylarında 2 metre gövde çapında. Gövdesi düzgün bu ağacın meyvelerine palamut deniyor. Gövdesinde şeritler halinde kesikler bulunuyor. 
Kayın: Ağacın gövdesi düz ve pürüzsüzdür. Uzun boylu bir ağaçtır. Bazı cinsleri 40 metreyi bulabiliyor.

Gürgen: Gövdesi düz değil girintilidir.

Bitkilerde göçermiş

Hocadan öğrendik ki Belgrad Ormanı bitlilerin geçiş bölgesiymiş. Bir nevi bitkilerin göç yolu üzerinde bulunuyormuş.

1.500 metrede ne var ? 

Yürüyüş parkurunun 1.500’üncü metresindeki su bendine bakan alanda zarar görmüş Meşe ağaçlarını görmek mümkün.

Ormanlar kendi kendini koruyan ve yapılandıran alanlar. İnsan faktörüyle zarar gören ve yıllar boyunca küçülen Belgrad Ormanı,  korunmayı hak ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...