4 Aralık 2012 Salı

MASAL ŞEHRİ ANİ


Otobüs, Kars şehir merkezinden Ani’ye doru hareket ediyor. Etrafımız sarı kahverengi, 42 kilometre sonra Ocaklı Köyü’nün levhasını görüyoruz. Köy evlerinde kullanılan taşlar farklı, tıpkı Ege’de ören yerlerinin yakınlarındaki köylerdeki evlere benziyor. Ani’nin taşları köy evlerinin dış duvarları olmuş. Köyde ilerlerken birden karşımıza Ani’nin surları çıkıyor. Dış kapıdan giriyorum biraz sonra hayal ettiğimizden daha muhteşem bir şehirle karşı karşıyayım. 

 
Turistlere 2 saatlik uzun ve 30 dakikalık kısa tur olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Bence zaman varsa bütün gün burada geçirilir.

Urartuların kurduğu Ani, Türkiye ile Ermenistan sınırında yer alıyor.  Tarihi 10. Yüzyıla giden dayanan şehir için “Ani bir dünya ama dünya bir Ani değil” denmiş. Tarih boyunca şehir farklı ulus ve dinleri barındırmış. Kırk kapılı ve binbir kiliseli şehir olarak da bilinen Ani, 1064 yılında Sultan Alpaslan tarafından fethedilmiş. Ani aynı zamanda Türkler tarafından Anadolu’da ilk ele geçirilen şehirmiş.

Ani’nin bir diğer özelliği ise halk arasında “gider gelmez” olarak bilinen yer altı şehrini barındırması. 100 metrekarelik birçok odanın yer aldığı bu yer altı şehri saklanma yeri ve kiler işlevi görmüş.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra benim Ani gezim;

Şehrin surları, bütün görkemiyle bölgeyi çevreliyor. Yarım daire şeklindeki burçlar surlara ayrı bir güzellik katmış. Bu surların özelliği iç ve dış surların kapıları birbirine denk gelmeyecek şekilde inşa edilerek şehre giriş zorlaştırılmış.  
 O gün gökyüzü ayrı bir güzeldi, bulutlar mavi örtünün üzerindeki kar tanelerine benziyordu  
 
Ani’den karşı tarafa bakıldığında tüf kayalarının içinde mağaralar görülüyor. Bu mağaralar mezar odası, konut ve kuş evi olarak kullanılmış.

 
Surp Amenaprkitch Kilisesi'nin, şu anda restorasyonu devam ediyor. Orayı gezenlerden duyduğumuza göre uzun zamandır kilise bu haldeymiş hala fazla bir ilerleme olmamış.
Toprak altından çıkarılan Küçük Hamam.
Tigran Honents Kilisesi, yapıldığı 1200’lü yıllardan günümüze şehrin korunan en iyi yapılarından biri.  


Büyük Katedral, kentin Müslümanların eline geçmesiyle camiye dönüştürülüyor ve Fethiye Camii ismini alıyor. İç sütunları ve kubbesi ile dikkat çeken yapı ne yazık ki bayağı harap olmuş durumda. 
 

Abulhamrants Kilisesi, mimarisi dışta onikigen iç de ise altı yapraklı yonca şeklinde.

İpek Yolu Köprüsü, Ani şehrinin içinden geçen İpek Yolu, Arpaçay’in üzerinden geçerek her iki yakayı birbirine bağlıyormuş. Günümüzde ise köprüden geriye sadece ayakları kalmış.


Büyük katedralin arkasında kalan çarşı 

Son zamanlarda gördüğüm en güzel tarihi şehir Ani'den ayrılıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...