6 Aralık 2012 Perşembe

KARS YEMEKLERİ VE KAZ ETİ

Kars mutfağı birbirinden lezzetli yemekleri içinde barındırıyor. Kaşarı ve balı en bilinenleri olsa da kaz eti yörede çok itibar görüyor. Benim tercihim bir helva çeşidi olan Umaç…
Kars Kaşarı

Hayvancılığın gelişmiş olduğu Kars’ta süt ürünleri çeşit çeşit. Kaşar baş tacı… Göbek olarak adlandırılanın taze kaşara yakın bir tadı var. Gravyer daha aromatik bir tat, kahvaltıya çok uygun değil. Kars kaşarı tekerlek olarak satılıyor. Bir tekerlek 2-2,5 kg ağırlığında oluyor. Çabuk küfleniyor. Mutlaka streç filme sarmak gerek. Tavsiye edilen bir diğer saklama biçimi ise dilimlere ayırıp buzdolabında muhafaza etmek, yenileceği zaman dolaptan alıp kullanmak.
Kars Kazı
İlk kez kaz eti yiyorum. Tahminimden daha lezzetliydi, hindi etini andırıyor. Kaz Evi’nde yediğim kaz etinin lezzeti çok güzeldi. Kaz etinin mevsimi kış ayları… Daha erken gidilirse tıp ki bizim gibi dondurucusu olan Kaz Evi’nin hazinesinden bu yemeği bulmak mümkün.
Üzümlü Etli Pilav
Kars’ta düğün yemeklerinde ikram edilen bu pilav, sultani üzümle tatlandırılıyor.
Erişte Pilavı

Yeşil mercimek, patates ve eriştenin mükemmel uyumu.
Piti
Hem ana yemek hem de çorba niyetine yenilebilecek Piti, kemikli veya parça etten yapılıyor. İçinde nohutta bulunuyor.
Pörtletme
Kuzu tandıra benziyor, bu yemekte benden yüksek puan alıyor.
Erik Asmalı Yahni

Et, asma yaprağı ve kuru erikle yapılan bir yemek. Yemek içinde tatlı malzeme benim damak tadıma uymuyor.
Ayran Aşı

Kars’ın ayran aşı çok lezzetliydi. Hele Ocakbaşı Restorantta yediğimiz ayran aşı çok başarılıydı.

Evelik Çorbası
Ispanağa benzeyen evelik adlı bitkiden yapılan bir çorba.
Ekmek Aşı
Ekmek, yoğurt ve kızgın yağ bir araya geliyor.

Hengel ve Hung
Hengel'e, içi boş mantı diyebiliriz. Yoğurtla servis yapılıyor. Hung da içinde evelik bitkisinin olduğunu tahmin ettiğim bir başka çeşit mantı.

Kete
İçinde isteği bağlı olarak şekerli veya şekersiz un helvası olan bir çeşit çörek. Ben şekerli olanı severim.

Feselli
İçine yağ sürülen yufkalar saçta pişiriliyor.
Umaç Helvası
Un şeker ve yağdan harika bir lezzet yaratılmış. Kars’taki en beğendiğim lezzetlerden biri.

Lalanga
Lokma tatlısının daha büyük ve içi dolgun olanı
Fırın sütlaç


Karadeniz’in fırın sütlacı kadar lezzetli. Özellikle Ocakbaşı’ndaki bir harika.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...