Kars Kaşarı
Hayvancılığın
gelişmiş olduğu Kars’ta süt ürünleri çeşit çeşit. Kaşar baş tacı… Göbek olarak
adlandırılanın taze kaşara yakın bir tadı var. Gravyer daha aromatik bir tat, kahvaltıya
çok uygun değil. Kars kaşarı tekerlek olarak satılıyor. Bir tekerlek 2-2,5 kg
ağırlığında oluyor. Çabuk küfleniyor. Mutlaka streç filme sarmak gerek. Tavsiye
edilen bir diğer saklama biçimi ise dilimlere ayırıp buzdolabında muhafaza
etmek, yenileceği zaman dolaptan alıp kullanmak.
Kars
Kazı
İlk
kez kaz eti yiyorum. Tahminimden daha lezzetliydi, hindi etini andırıyor. Kaz Evi’nde
yediğim kaz etinin lezzeti çok güzeldi. Kaz etinin mevsimi kış ayları… Daha
erken gidilirse tıp ki bizim gibi dondurucusu olan Kaz Evi’nin hazinesinden bu
yemeği bulmak mümkün.
Üzümlü Etli
Pilav
Kars’ta
düğün yemeklerinde ikram edilen bu pilav, sultani üzümle tatlandırılıyor.
Erişte
Pilavı
Yeşil
mercimek, patates ve eriştenin mükemmel uyumu.
Piti
Hem
ana yemek hem de çorba niyetine yenilebilecek Piti, kemikli veya parça etten
yapılıyor. İçinde nohutta bulunuyor.
Pörtletme
Kuzu
tandıra benziyor, bu yemekte benden yüksek puan alıyor.
Erik
Asmalı Yahni
Et,
asma yaprağı ve kuru erikle yapılan bir yemek. Yemek içinde tatlı malzeme benim
damak tadıma uymuyor.
Ayran
AşıKars’ın ayran aşı çok lezzetliydi. Hele Ocakbaşı Restorantta yediğimiz ayran aşı çok başarılıydı.
Evelik
Çorbası
Ispanağa
benzeyen evelik adlı bitkiden yapılan bir çorba.
Ekmek
AşıEkmek, yoğurt ve kızgın yağ bir araya geliyor.
Hengel
ve Hung
Hengel'e,
içi boş mantı diyebiliriz. Yoğurtla servis yapılıyor. Hung da içinde evelik
bitkisinin olduğunu tahmin ettiğim bir başka çeşit mantı.
Kete
İçinde
isteği bağlı olarak şekerli veya şekersiz un helvası olan bir çeşit çörek. Ben şekerli
olanı severim.
Feselli
İçine
yağ sürülen yufkalar saçta pişiriliyor.
Umaç
HelvasıUn şeker ve yağdan harika bir lezzet yaratılmış. Kars’taki en beğendiğim lezzetlerden biri.
Lalanga
Lokma
tatlısının daha büyük ve içi dolgun olanı
Fırın
sütlaç
Karadeniz’in
fırın sütlacı kadar lezzetli. Özellikle Ocakbaşı’ndaki bir harika.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder