Foça Mandıra’dan aldığımız nefis yoğurtan ilk evde yoğurt deneyimiz başarılı oldu. İkinci de iyiydi, üçüncüsü ise muhteşem oldu. Kıvamı sert tadı hafif ekşi geleneksel Türk yoğurdu tadındaydı. Artun Ünsal’ın “Silivrim Kaymak” kitabı yoğurt yaparken en büyük yardımcımdı. Artık süzme yoğurdunu bile evde yapabiliyorum.
Evde yoğurt yapmanın en önemli püf noktası iyi bir mayaya sahip olmak ve günlük süt. Sütün ısısı ve mayalanırkenki sıcaklığı yoğurdun tadını ve kıvamını belirliyor.
2 kilo günlük süt kaynatılır, dibinin tutmaması
için sık sık karıştırılır. Böylece sütün içindeki suyunda buharlaşması
sağlanır. Süt daha sonra ılınmaya bırakılır. Serçe parmağının dayanacağı (mevsimine
göre değişmekle birlikte 38 ile 45 derece) sıcaklığa gelen süt mayalanmaya hazırdır.
2 çorba kaşığı yoğurt sütün içinden
alınan yaklaşık 2-3 çorba kaşığı süt ile ayran kıvamına getirilir. Elde edilen
maya süte eklenir az bir karıştırılır ve kapağı kapatılır. Sütün içinde
bulunduğu tencere sıkıca sarılarak mayalanacak ortam yaratılır.
3 saate yoğurt mayalanıyor. Sonra
yoğurt buzdolabına konur ve ertesi güne kıvama gelir.
Evde yoğurt yapımında bir sonraki
aşama süzme yoğurt. Süzme yoğurt için temiz beyaz bir tülbent gerekiyor. Yoğurt
bu tülbentin içine konur ağzı kapatılır ve üzerine ağır bir cisom konularak
yoğurdun suyunun çıkması sağlanır.
Bu yoğurt suyunu atmamak gerek, yararlı
bakteriler ve vitaminler bunun içinde. Bir gün dolapta bekledikten sonra yoğurt süzme haline geliyor, çok da lezzetli oluyor.
“Silivrim Kaymak” kitabında yoğurt
hakkında merak edilen her şey var. Nasıl yoğurt yapıldığından, yoğurdun
tarihine, içinde bulunan bakterilerden yoğurt çeşitlerine kadar yok yok.
Artun Ünsal, harika bir kitap yazmış,
evde yoğurt yapmayı düşünenler için bulunmaz bir eser. Aslında yemekle
ilgilenen herkesin kütüphanesinde bu kitap olmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder