İspanyol yemeklerinde ana malzemeyi deniz
ürünleri ve zeytinyağı oluşturuyor. Arap kültüründen etkilenen İspanyol
yemekleri Türk damak tadına yakın.
İspanyol mutfağının en önemli yemeği Paella,
pirinç ve safran ile hazırlıyor. Daha çok lapaya benzeyen bir pilav olan
Paella’nın, diğer malzemelerini deniz ürünleri, tavuk ve kırmızı et
oluşturuyor.
Biz deniz ürünlü olanı tercih ettik. İçinde midye ve balık vardı. Paellayı iyi
yapan yerlerde yemek yazım. En ünlüsü de Valencia Paellası.
Paella büyük tavalarda pişiriliyor |
Ekmek, domates, zeytinyağı ve sarımsak… Bu
dört malzeme ile başta sabah kahvaltıları olmak üzere günün her saatinde
yenilebilen bir atıştırmalık ortaya çıkıyor.
Kızarmış tost etmeğinin üzerine ikiye
bölünmüş sarımsak ovularak sürülüyor. Daha sonra rendelenmiş domates ekmeğin
üzerine konuluyor. En son olarak tuz ve zeytinyağı gezdirilen ekmek yemeğe
hazır hale getiriliyor.
GAZPACHO
(SOĞUK ÇORBA)
Domates, salatalık, kırmızı taze biber,
zeytinyağı ve tuz, mikserden geçiriliyor ve soğuk içilen bir çorba haline
getiriliyor. Bu çorba hazır olarak da marketlerde satılıyor.
İspanyol tatlısı. Bir çeşit hamur kızartması diyebiliriz. Ancak benim damak tadıma uymadı, çok yağlı geldi. Hamur yağda kızartılıyor ve sıcak çikolata sosu ile birlikte yeniyor. Dilerseniz sade şekilde kahveye de batırabilirsiniz. Biz böyle yiyenleri de gördük.
İçinde ton balığı ve domates olan bir ezmeyi
poğaça hamuruna benzer bir hamurun içine yerleştirip fırınlıyorlar. Lezzetli
deneyin
CALAMERAS (KALAMAR)
Deniz ürünlerinden kalamarda İspanya'da çok tüketiliyor. Ekmek aras kalamarda oldukça lezzetliydi, tavsiye edilir.
TURRON
Bal, şeker, yumurta akı ve kavrulmuş badem
ile yapılan Araplardan miras bir İspanyol tatlısı. Un helvasına benziyor. Çok
beğendim, denemek gerek.
İSPANYOL
DONDURMASI
İspanyol dondurmalarından çok lezzetliydi. Her gün de mutlaka dondurma yedik. Özellikle
yoğurtlu ve fındıklı dondurması harikaydı. Türkiye hem yoğurdun anavatanı hem
de bir fındık ülkesi olarak dondurmalarında bu iki tadı kullanamamış olması çok
yazık.
ORXATA (ORCATO)
Çok lezzetli, mutlaka denenmeli. Buzsuz milkshake’e benziyor. Valensiya’ya özgü bir içecekmiş başka yerde rastlamadık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder