Gürcülerin mutfağında hamur işleri ön plana çıkıyor. Sahil kenti Batum’da deniz ürünleri de çok popüler. Batum’a ilk geldiğimde sahilde bir restoranda yemek yemiş, balık çorbasından başlamak üzere çeşitli deniz ürünlerinin tadına bakmıştım. Finali de baklava ile yapmıştım. Bütün bu yemeklerin arasında aklımda en çok kalan armutlu gazozdu.
Bu sefer Batum’a gittiğim de aklımda bu gazozu bulmak vardı. Goodwill’de Natakhtari markalı gazozlardan çeşit çeşit mevcuttu. Taşıması ve saklaması kolay olduğu için bir litrelik plastik şişeleri tercih ediyoruz. Çeşit bol; üzümlü, armutlu ve tarhun otlu bizim tercih ettiklerimiz. Gürcü alfabesi çok karışık olduğu için şişelerin üzerine dikkatlice bakmak gerekiyor. Meyveli gazozların light’ı da mevcut.
Tarhunlu gazozun tadı çok farklı; rengi de çok iddialı. Sanki şurup içiyormuşum hissi uyardığı için benim tercihim yine armutlu olandan yana oluyor.
Avupa
meydanına yakın bir kafede garsonun ısrarıyla Gürcülerin geleneksel
yemeklerinden Haçapuri’yi deniyoruz. Bildiğimiz Karadeniz pidesinin kısa boylu
ve tombulu; üzerine yumurta kırıyorlar ve daha çok margarine benzeyen katı bir
yağ koyuyorlar. Çok hamur hamurdu, bize lezzetli gelmedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder